skip to Main Content

Karen Groeneveld en Frank Noë

Na jarenlang op verschillende plekken in de uitgeverij werkzaam te zijn geweest, wilden Karen Groeneveld en Frank Noë vanuit hun eigen interesse zelf boeken maken. Zo ontstond in 2014 de uitgeverij Het Zwarte Schaap.

Ze begonnen met een reeks regionale titels: Kookboek van de Achterhoek, Kookboek Twente, Kookboek van de Veluwe en raakten daardoor steeds meer geïnteresseerd in de culinaire geschiedenis van Nederland. Daarvoor bleek veel fantastisch materiaal te bestaan: gedrukte kookboeken, handgeschreven manuscripten en particuliere kookschriftjes. Met als gevolg een hele culinair-historische reeks: Hanze kookboek, Kookboek Gouden Eeuw, Kookboek Nederlands-Indië enzovoort.

Ze richten zich nu vooral op de culinaire geschiedenis, maar maken af en toe een lokaal/regionaal uitstapje. Na kookboeken over Bos en Lommer, Amsterdam en Den Haag verscheen voorjaar 2020 het Kookboek Utrecht.
Ze blijven klein, trouw aan hun specialisme en hebben nog ideeën genoeg. Zie ook de website www.uitgeverijhetzwarteschaap.com

Boeken

  • Punch, kandeel en clairet Historische drankjes om zelf te maken
  • Aan tafel met Charles Dickens Huiselijke recepten uit de 19e eeuw
  • Koken in oorlogstijd Creatief en gezond koken in de jaren ‘40
  • Kookboek van Nederlands-Indië Recepten uit vier eeuwen geschiedenis
  • Wijnkronieken Twintig eeuwen Nederlanders en wijn
  • Ja, dat was lekker! Koken in de jaren vijftig en zestig
  • Kookboek van de onstuimige moestuinier Recepten voor een overvloedige oogst
  • Kookboek van de Gouden Eeuw
  • Kookboek van Utrecht
  • Kookboek van Den Haag
  • Kookboek van Amsterdam
  • Amsterdam Cook Book
  • Kookboek van de Zuiderzee Wieringer krukels, Urker ansoop, Kamper platvis en andere streekgerechten rond de Zuiderzee
  • Hanzekookboek In de pan van de middeleeuwen
  • Kookboek van de Achterhoek Poddik-in-de-tromme, garstensop en andere streekgerechten Kookboek van de
  • Veluwe Harderwijker vissoep, pannegies, toddemoes en andere Veluwse streekgerechten
  • Het BoLo kookboek De smaken van Bos en Lommer
  • Kookboek van Twente (uitverkocht) Humpkessoep, deurpot, brummeljam en andere Twentse streekgerechten
  • Kookboek van Zeeland (uitverkocht) Alikruiken, mosselen, babbelaars en andere Zeeuwse streekgerechten (uitverkocht)
  • Achterhoeks voor beginners Een taalgids voor toeristen, dagjesmensen en inburgeraars
  • Twents voor beginners Een taalgids voor toeristen, dagjesmensen en inburgeraars
  • Gronings voor beginners (uitverkocht) Een taalgids voor toeristen, dagjesmensen en inburgeraars
  • Alikruiken, mosselen, babbelaars en andere Zeeuwse streekgerechten Het BoLo kookboek (uitverkocht)
Back To Top