skip to Main Content
Persoonlijke noot door Martin Rep

De Meidoornstraat is overal.

Martin Rep over zijn nieuwe boek:

Ik wilde het portret schilderen van de buurt waar ik ben opgegroeid. Ik dwaalde opnieuw door de straten en steegjes waar ik als kind speelde, en ik belde aan bij mensen die er toen woonden en er nog altijd wonen, of ik vond ze na lange speurtochten.

Ik tekende het verhaal op van een honderdjarige vrouw, die de melkwinkel inrichtte voor haar broer die gemobiliseerd was en de wijk nog in aanbouw was. Ze verzamelde adressen van toekomstige bewoners en zocht hen op, waar ze ook woonden. “Ik ben overal geweest, in Den Helder, Den Haag, de Achterhoek. Met de trein erheen, het adres in mijn handen. Ik zei dan: ‘Ik heb gehoord dat u bij ons komt wonen, wilt u klant van ons worden?’ Dan keek ik een beetje naar het interieur, dat ik wist wat voor soort mensen het waren. Als ze dan kwamen, met de verhuiswagen mee, dan had ik al een bloemetje op de stoep gezet of een kannetje melk.”

Ik schreef mijn herinneringen op en toetste die aan die van anderen. Gaandeweg werd het verhaal groter dan dat van mijn eigen buurt. Het werd het portret van zo’n typische straat uit zo’n typische naoorlogse wijk. Het was de tijd van de wederopbouw, de kerk was altijd dichtbij en als je de fabrieksfluit hoorde wist je zeker dat je even later de arbeiders met hun lege broodtrommeltje achterop de straat weer zou zien in fietsen. De groenteman bezorgde er in zijn T-Fordje, de melkboer belde aan voor zijn litertje melk en een dozijn eieren en bij de voddenman verkocht je oude kranten die je in de straat had opgehaald. De hele buurt droeg het geheim mee van de peuter die was verdronken in de sloot vlak bij zijn ouderlijk huis. Ik vond zijn zusje dat na zijn dood was geboren en hoorde haar verhaal aan. Zo kon ik hem, zeventig jaar later, een naam geven en een gezicht.

Dat is het verhaal geworden van de Meidoornstraat. Zo’n straat die iedereen wel kent. Je hebt er wel eens gespeeld, je had er een vriendje of je kende iemand die er gewoond had. Over die Meidoornstraat gaat mijn boek, en die straat kan elke naam hebben of in elke dorp of stad liggen. Het is het verhaal van iedereen die opgroeide na de oorlog, in de tijd dat Nederland herrees.

Back To Top