skip to Main Content

Ambassadeur in Zagreb

Joop Scheffers

Op 20 juli 2020 verscheen de heruitgave van Ambassadeur in Zagreb 1994-1998 van Joop Scheffers bij uitgeverij Paris Books.

Na de recente uitgebreide herdenking van de val van Srebrenica vijfentwintig jaar geleden komt de vraag op wat gebeurde er met de andere vijf veilige gebieden in Bosnië en welke dynamiek kwam op gang in Bosnië en Kroatië? Minder bekend is dat Kroatië uit welbegrepen eigenbelang Bosnië militair te hulp schoot met het voorkomen van de val van veilig gebied Bihac, gevolgd door de militaire herovering van de Krajina in Kroatië. Voor de Amerikanen was toen ook de tijd gekomen om leiderschap te tonen en een eind te maken aan de oorlog in het voormalige Joegoslavië. In december 1995 kon het Dayton-vredesakkoord worden getekend.

Een goede aanleiding voor de heruitgave van Ambassadeur in Zagreb 1994-1998, dat in de zomer van 1999 uitkwam. Joop Scheffers was in die periode Nederlands ambassadeur in Zagreb. Van nabij volgde hij de politieke en militaire ontwikkelingen in Kroatië. De internationale aandacht voor Kroatië was in die periode vooral een afgeleide van de gruwelijke oorlog in Bosnië. Wat zich in die tijd in Kroatië afspeelde was en is nog steeds minder bekend. Dat had ook te maken met de internationale achterdocht jegens dat land.

Ambassadeur in Zagreb blijft een unieke kijk bieden op het leven en werken van een diplomaat in een oorlogssituatie in een tijd dat internet en sociale media geen rol speelden en smartphones nog moesten worden uitgevonden. Welke rol speelden diplomaten en hoe waren de verhoudingen tussen de Europeanen en de Amerikanen? Hoe belangrijk was Bosnië voor de vrede in Kroatië? Met de kennis van toen worden de ontwikkelingen helder beschreven zonder de pretentie van volledigheid. Het is vooral een verslag van een ook persoonlijk geïnteresseerde waarnemer, die vier jaar lang vanuit Kroatië getuige was van oorlog en moeizame vrede, verrijkt met kleurrijke en persoonlijke ervaringen.

Joop Scheffers (1950) heeft een diplomatieke loopbaan van veertig jaar achter de rug, waarbij hij ruime ervaring heeft opgedaan op terreinen zoals ontwapening, de Verenigde Naties, Joegoslavië en Azië. Hij is onder meer Nederlands ambassadeur geweest in Kroatië en Vietnam. Joop Scheffers verbleef van 1994 tot 1998 in Kroatië, waar hij de eerste in Zagreb woonachtige Nederlands ambassadeur was. Eerder was hij als tweede man verbonden aan de Nederlandse ambassade in Belgrado (1985-1988).

Ambassadeur in Zagreb 1994-1998 kwam uit in 1999. Het jaar daarop is zijn boek ook in Kroatische vertaling uitgegeven. In 2018 verscheen van zijn hand de bij Paris Books uitgegeven autobiografische roman Een Leven Zoals Bedoeld.

Informatie en bestellen

  • Genre: Non-fictie
  • Paperback, 205 pagina’s
  • Prijs: € 15,-
  • Reactie naar boekdok@gmail.com worden zeer op prijs gesteld.

Het boek kan worden gekocht bij de boekhandel en online.

Back To Top