skip to Main Content

De belofte

Door André Nuyens

Girlpower in de tijd van de VOC

Maerten van Wuyver vertrekt, door omstandigheden gedwongen, als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften naar Oost-Indië.

Tijdens de lange zeereis zijn de ontberingen soms zo zwaar dat hij zich afvraagt of hij er ooit zal aankomen. Gelukkig wordt hij geholpen door de vlot gebekte Dirkje. Maar hij gedraagt zich niet als de andere zeelieden. Wie is hij eigenlijk? In ieder geval loopt alles anders dan gedacht.

Het verhaal speelt zich af in Hoorn, op een VOC-schip en in het verre Batavia. Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. Op deze plek, door Jan Pieterszoon Coen zonder mededogen veroverd op de inheemse bevolking, liet de gouverneur-generaal een fort bouwen dat uitgroeide tot de voornaamste handelspost in Azië. Van daar voeren de grote retourschepen, ruim beladen met allerlei specerijen, porselein en kleurrijke stoffen terug naar de Nederlanden.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een bloeiend Batavia, maar beschrijft vooral het leven van de inheemse bevolking die vaak als slaaf werkte. Het vertelt ook over jonge vrouwen, die de overtocht waagden, in de hoop op een beter leven door een eenzame kapitein aan de haak te slaan.

Achter in het boek staat een korte geschiedenis van de VOC, verluchtigd met een aantal schilderijen, kaarten en een plattegrond van Batavia uit het Westfries Museum in Hoorn. Omdat Hoorn veel monumenten uit de VOC tijd kent, is er een stadswandeling in het boek opgenomen met hier en daar verwijzingen naar gebeurtenissen uit het verhaal. Voor meer info: zie www.andrenuyens.nl

Informatie en bestellen

  • Genre: Roman, Historische (jeugd)roman
  • Hardcover, 191 pagina’s
  • Uitgeverij Cichorei, Amsterdam
  • Prijs: € 15,45
  • ISBN: 978-94-9174-887-5

Het boek is verkrijgbaar in elke boekhandel

Back To Top