skip to Main Content

Maxime

Door Anneke van Dok

Maxime komt thuis na een liefdesavontuur, waarvoor ze haar man en tweeling drie jaar tevoren verliet. Ze verwacht geen warm welkom, maar rekent wel op een  kans tot terugkeer in haar geboorteplaats in de buurt van Amsterdam. Ze komt bedrogen uit. Alle deuren en loketten blijven voor haar gesloten. Mededogen en solidariteit zijn opgeslokt door een taaie bureaucratie en de hulpverleners blijken te zijn veranderd in kille handhavers. Ze raakt vrij snel verzeild in de wereld van de verstotenen, biedt zich aan bij een dubieus schoonmaakbedrijf en logeert in een armoedig pension. Samen met lotgenoten maakt ze handig gebruik van een nieuwe kans. Met succes, tot het noodlot opnieuw toeslaat.

Informatie en bestellen

  • Genre: Roman
  • Pocketuitgave, 250 pagina’s
  • ISBN: 978-94-6406-020-1
  • Reactie naar boekdok@gmail.com worden zeer op prijs gesteld.

Het boek is beschikbaar via de gebruikelijke verkoopkanalen en via de boekwinkels, waaronder: boekhandel Stumpel in Hoorn, De Hoornse Boekhandel, boekhandel Blokker in Heemstede, Libris boekhandel Brederode in Santpoort Noord, de Bruna Boekwinkel in Diemen en Boekhandel Bruna in Zaandam.

Reacties van lezers

‘Maxime is een levendig en vlot geschreven verhaal over een vrouw van 44 die uit een saai huwelijksleven stapt en zich stort in een liefdesavontuur met een jonge Franse vagebond. Na drie jaar komt zij terug maar haar wacht geen warm welkom: haar man en tweeling dochters hoeven haar niet meer en berooid en dakloos blijkt het sociale vangnet omgeven door kille bureaucratische regels. Maxime probeert zich staande te houden in een wereld van verliezers die – liegend en bedriegend – aan het overleven zijn. Zij krijgt spijt van haar vlucht en wil het liefst terug naar hoe het was. Maar dat is niet wat besloten ligt in haar levenslot, dat verrassende wendingen kent met hoogte- en dieptepunten. De ondertitel van de roman Maxime vat het mooi samen: Over een misstap met grote gevolgen. Het boek beschrijft dit verhaal op een plezierige lichte toon met humoristische kwinkslagen. Dat neemt niet weg dat de lezer onwillekeurig moet denken aan het spreekwoord Bezint eer ge begint. Daarbij moet dan wel bedacht worden dat wanneer je kiest voor een veilig bestaan er dan geen smeuïg verhaal verteld kan worden. En dat is precies wat Anneke van Dok literair beeldend heeft gedaan in haar laatste boek Maxime.’

Back To Top